Conservation Area – House Extension

Bateys Cottages

Very often, although the structural changes are minimal, the re-ordering of a home’s internal layout can create a far more spacious living area, simply by means of better use of the space available.

In its previous incarnation, this semi-detached cottage had three bedrooms on the first floor with no sanitation facility. The front entrance opened onto the living room, and this in turn led to the kitchen and then through to the dining room and rear conservatory. There were two bathrooms at ground floor level, accessible from the living room and dining room respectively (although this second bathroom was used as a utility area). Although spacious in theory, the ‘through’ layout of this property gave it a slightly claustrophobic feel and was impractical in terms of the size and placement of sanitation facilities.

I was therefore commissioned to remodel the internal layout of the cottage, adding extensions for an additional bedroom and a communal bathroom on the first floor, as well as a separate utility area at the rear of the property. The resulting structure has a front entrance that leads to a generous and well-lit hallway, as well as a larger kitchen/dining room with an open layout off to the existing living room and a separate utility area to the rear of the new kitchen. The existing single-storey structure to the rear was converted into a separate study with a corner window providing fantastic views of the countryside beyond. All work was undertaken in complete sympathy with the existing architecture and the resulting property has more space and a considerably higher market value.

Client Testimonial

“We engaged Jean-Louis to draw up plans for an extension and significant changes to the layout to the ground floor of our house.

The house is in a conservation area. Jean-Louis’ drawings were sensitive to the surrounding environment and faithful to the style of the building.

The new layout has enabled us to make far better use of the space. Jean-Louis was timely, kept to his quote and was proactive.

When the Council voiced some concerns at the pre approval stage, Jean-Louis came back to us having already discussed a proposal with the Council.

This proactive attitude was welcomed by us.

We enjoyed working with him.”

Thanks Pauline and Simon White

error: Content is protected !!